HJORTED ART AND MUSIC FESTIVAL 2023

AT A GLANCE

ARTISTS 2023

ALISA ZAIKA Kompositör, pianist och dirigent

  • Jag har valt att satsa på musiken som mitt yrke eftersom det ger mig verklig tillfredsställelse - det är en intellektuell, andlig och mycket personlig aktivitet som har rätt att existera på samma sätt som andra konstformer. Jag tror att den bidrar till världen på dolda sätt och hjälper oss att bevara vår mänsklighet.

  • När jag inte ägnar mig åt musiken deltar jag i volontärarbete och insamlingsaktiviteter för att stödja mitt land under det pågående kriget i Ukraina. Jag tycker även om att ägna mig åt bildkonst och fotografi.

Alisa är en 22 årig musiker från Kyiv, Ukraina och har nyligen tagit examen från Royal College of Music i London, Storbritannien där hon studerade komposition och orkesterdirigering.

Fram till 2022 ägnade Alisa sig även åt att spela piano och var aktiv som pianist, både som solist och i  kammarmusik framträdanden. Några höjdpunkterna i hennes senaste kompositionsarbete inkluderar uppförandet av hennes musik på London Symphony Orchestra Discovery series (april 2023) och tilldelningen av en silvermedalj vid den sjunde Manhattan International Music Competition (juni 2023).

Alisa beskriver sin kompositionsstil som ett resultat av sina samlade erfarenheter inom musikframtäranden och hennes utforskning av olika musikstilar. Hon håller sig inte strikt till en specifik stil utan experimenterar med olika uttryckssätt. Organiseringen av tonhöjd betonas särskilt i hennes kompositioner där hon varierar mellan konsonans och dissonans över ett brett spektrum.

JOSEF ALIN Cellist

  • Att vara cellist är det ultimata sättet att få leva nära musiken. Att spela cello är bokstavligt talat en fysisk upplevelse eftersom man är så nära instrumentet och vibrationerna går in i kroppen. En bra dag känns det som terapi! Jag brinner för kammarmusik och att få vara och kommunicera med andra människor genom musiken.

  • Mitt största hobby är att spela tennis! En oerhört beroendeframkallande sport och jag är helt fast. Jag tränar just nu inför comeback i ”Arild Open”, en tennisturnering i Skåne som jag varje sommar fick storstryk i som barn i pojkklasserna… Nu hoppas jag på stora framgångar i Herrsingel B!

Cellisten Josef Alin är född 1995 i Stockholm, uppvuxen i en musikerfamilj och började spela cello vid 6 års ålder. Efter studier vid Musikskolan Lilla Akademien i Stockholm för Ulrika Edström flyttade han hösten 2014 till Berlin för att studera vid Universität der Künste för Prof. Jens Peter Maintz. Efter fyra år i Berlin studerade han vid Edsbergs musikinstitut i Stockholm för Torleif Thedéen, Jakob Koranyi och Mats Zetterqvist. Josef har dessutom flitigt deltagit i masterclasses runtom i Europa för erkända cellister. Han är mottagare av ett stort antal stipendier i Sverige och pristagare i nationella såsom internationella tävlingar. Senast vann han 1a pris vid “Anton Rubinstein International Cello Competition” i Düsseldorf. Efter avslutade studier har nu Josef ett aktivt frilansliv som kammarmusiker, solist och orkestermusiker både i Sverige och utomlands.

THEO HILLBORG Saxofonist

  • Jag började spela saxofon väldigt tidigt på en musikskola i Stockholm och sen kunde jag inte sluta.

  • Det varierar lite men för tillfället är det tennis som gäller!

Med en repertoar som sträcker sig från barock till modern konstmusik och jazz etablerar sig Theo Hillborg snabbt som en av Sveriges mest spännande och mångsidiga unga saxofonister. Som solist har han vunnit priser i nationella och internationella tävlingar som exempelvis Stockholm International Music Competition och Polstjärnepriset. I april 2021 vann Theo tillsammans med sin duokollega Julia Isaksson (piano) kammarmusikbiennalen Ung & Lovande.

Sedan 2020 är han medlem i Stockholms Saxofonkvartett, en av Europas främsta ensembler för ny musik. Theo har arbetat med dirigenter som Sakari Oramo, Edward Gardner, Oliver Knussen, Yan Pascal Tortelier och Kaspars Putniņš med orkestrar och ensembler som Kungliga Filharmonikerna, London Sinfonietta, Manchester Camerata, BBC Singers och Radiokören.

Efter att ha avslutat sin kandidatexamen med First Class Honours vid Royal Academy of Music i London där han studerade för Simon Haram, fortsätter Theo för närvarande med studier till masterexamen för professor Christer Johnsson vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

BUN KOBAYASHI Dansare

  • Jag gillar att dansa eftersom det är ett vackert sätt att skapa vänskaper på och få människor att le.

    Jag gillar att dansa eftersom det tillåter mig att inleda en dialog med mig själv på ett roligt, lekfullt och nyfiket sätt.

    Jag gillar att dansa eftersom jag kan känna hur min kropp fylls av medvetenhet, utrymme och möjligheter.

    Jag gillar att dansa eftersom det är ett sätt att märka vad jag vill göra i varje given stund.

    Jag gillar att dansa eftersom det finns så många olika sätt att göra det på!

  • När jag inte dansar eller pratar med andra om dans så gillar jag att ta keramikklasser eller gå på promenader i naturen och ta bilder.

Bun Kobayashi tog examen från London Contemporary Dance School år 2018 och arbetar för närvarande på ett projekt tillsammans med Gracefool Collective som tar avstamp i fotbollens fysikalitet och dess koppling till kvinnors protester och aktivism. Projektet kommer att framföras utomhus tillsammans med en lokal community-ensemble. Bun har nyligen uppträtt i Olive Hardys verk på Sadler's Wells i London  som en del av Young Associates-programmet och är reservdansare för koreografen Vera Tussings verk Tactile Quartet(s).

ALICIA REYES Multimedia-kompositör och musiker

  • Åh nej, den här frågan...

    Okej, jag antar att jag gör det jag gör för att det ger en slags fridfull känsla till min existens. Det är ett sätt att berätta historier, ställa frågor och skapa minnen på. Ett sätt att dela och bygga gemenskap kring värderingar och estetik. Jag tror att denna längtan eller drivkraft hos mig går bortom konsten. Om jag inte vore en kompositör skulle jag berätta historier och skapa kollektiva minnen med andra verktyg. Bygga stugor, ge mig ut på vandringar med vänner, skriva böcker, arrangera konferenser eller forska i vetenskapliga grupper för att hitta lösningar på hur man kan leva i harmoni med sig själv och det som är kvar av den planet vi bor på.

Alicia Reyes (född 1996 i Extremadura) är en multimedia-kompositör och musiker baserad i Hamburg vars intresseområden ligger inom elektronisk musik, fri improvisation och interdisciplinära konstnärliga forskningsprojekt. Just nu tar hon en masterexamen i komposition och performance med ett fokus på konstmusik (CoPeCo) vid olika europeiska universitet. Hennes senaste verk utforskar människans självuppfattning och dess relation till naturen.

aliciareyes.net

@hallo.aliciareyes

Foto: Olena Kryvoruchko

JULIA ISAKSSON Pianist

  • Först och främst för att jag älskar musik, sedan är även pianorepertoaren oerhört bred och

    mångsidig och det finns så mycket att utforska. Det också väldigt roligt att få resa, upptäcka nya platser och träffa nya människor. Att få möjlighet att skapa i stunden och försöka förmedla känslor har alltid varit det jag strävar efter och det är väldigt roligt att få ägna sig åt det på heltid.

  • Jag har nyligen börjat lära mig att sticka och det tycker jag kan vara väldigt avkopplande (oftast).

    Utöver det älskar jag att resa, fotografera och baka

Julia Isaksson gjorde sin internationella solistdebut vid 18 års ålder när hon uppträdde för ett fullsatt Laeiszhalle i Hamburg på International Steinway Festival efter att ha vunnit första pris i Steinway Pianofestival. De senaste åren har hon vunnit förstapris i ett flertal nationella och internationella tävlingar samt mottagit en mängd stipendier från bl.a. Countess of Munster Trust och Kungliga Musikaliska Akademien. Våren 2023 debuterade Julia som solist med Malmö Symfoniorkester där hon framförde Liszts första pianokonsert.

Hon studerade klassiskt piano för professor Colin Stone på Royal Academy of Music där hon tog sin kandidatexamen med First Class Honours och mastersexamen med Distinction samt DipRAM. För närvarande studerar hon sitt sista år interpretation diplom på Musikhögskolan i Malmö för Francisca Skoogh och arbetar som frilansande pianist.

2021 vann Julia tillsammans med saxofonisten Theo Hillborg Sveriges största kammarmusiktävling ’Ung & Lovande’ och under hösten 2022 har de haft trettio konserter runtom i Sverige och deras framträdande på Norrlandsoperan har sänts i Sveriges Radio vid ett flertal tillfällen.

www.juliaisaksson.com

DUO: JULIA OCH THEO

”Med ett naturligt artisteri som väcker nyfikenhet och vidgar lyssnarnas vyer, bjuder Duo Julia & Theo på musik som rör sig sömlöst mellan genrerna. Framträdandet genomsyras av en charmfull kommunikation musikerna emellan, såväl som med publiken.” – Svenska Kammarmusikförbundet

Theo Hillborg, saxofon, och Julia Isaksson, piano, började spela tillsammans 2017 under sin studietid på Royal Academy of Music i London. 2021 vann duon första pris i den prestigefulla tävlingen kammarmusikbiennalen Ung & Lovande. Förstapriset innebar en landsomfattande turné och under hösten 2022 har de haft över trettio konserter runtom i Sverige. Under sin turné har de bland annat uruppfört verk av den Grammy-vinnande kompositören Magnus Lindgren. Deras framträdande på Norrlandsoperan har även sänts i sin helhet i Sveriges Radio vid ett flertal tillfällen.

Under sin tid i London har Julia & Theo haft lektioner för musiker som Kathryn Stott, Bengt

Forsberg, Huw Wiggin, Nicola Eimer, Diana Ketler och Gary Carpenter. Duon har redan utvecklat en stor repertoar och framträtt både i Storbritannien och i Sverige. Genom att presentera ett så unikt och innovativt program som möjligt, med genrer som folkmusik, jazz, klassisk och modern musik, strävar de efter att vidga lyssnarens vyer samt göra konserterna så uppfriskande och engagerande som möjligt. Nyligen har duon tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens fortbildningsstipendium i ensemblespel, vilket kommer möjliggöra en tids studier i London och Manchester till hösten.

JOEL JANSON JOHANSEN Kompositör 

  • Att det blev ljud grundar sig i att det, åtminstone för mig, är en plats där frågorna som ställs blir mer och mer obesvarade ju mer man håller på. Diskrepansen mellan intentionen i det man skapar och det som upplevs. Att man kan leta i åratal efter något och ibland hitta detta något på en eftermiddag. På så sätt är det också en tillflyktsort, någonstans att ta vägen när det behövs och någonstans att fortsätta söka nära allt annat stannar.

Med utgångspunkt i akustiska instrument och deras möjligheter försöker Joel Janson Johansen (f. 1990) i sina kompositioner få dem att samarbeta med den digitala värld vi lever i. Detta innebär att involvera och utnyttja smarta telefoner och andra enheter i musiken för att utforska nya klangliga möjligheter. Han påbörjar i höst sitt andra år på mastern i komposition med inriktning konstmusik på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

https://joeljansonjohansen.com/

instagram: @joeljanson

RAYMOND BRIEN Klarinettist och kompositör

  • Jag tror att musik är relevant för alla, oavsett om du är en aktiv lyssnare, musiker eller helt ny till musik. Som musiker och kompositör är gemenskap, kommunikation och balans grundläggande element i naturen och samhället; dessa har direkta samband med musikskapande. Genom att använda musikskapande som en katalysator kan vi fortsätta att utveckla vår förståelse om oss själva och vår relation till världen omkring oss, och jag tycker att det är ganska häftigt.

  • Då njuter jag gärna av löpning, matlagning och konst.

Raymond Brien är en prisbelönt solist som finns med på skivor utgivna av Tocca Classics, Another Timbre och Polytempo Records. Raymond är för närvarande på prov som förste klarinettist i BBC Symphony Orchestra och spelar regelbundet med stora professionella ensembler över hela Storbritannien. Raymond är driven av ambitionen att introducera nutida musik för nya internationella publikgrupper tillsammans med historisk repertoar och spelar regelbundet in skivor och framträder med Apartment House och Riot Ensemble, Farrenc Trio och Brien-Hao duo. Han älskar att arbeta nära kompositörer som Rebecca Saunders, Noah Max, Marc Yeats och Jürg Frey för att utveckla och uruppföra nya verk som utmanar klarinettens gränser.

Som kompositör inspireras Raymond av synestesi, akustisk perception och meditation som vägledande principer. Han brinner för att utveckla musik som utforskar holistiskt skapande och hur detta påverkar världen omkring oss.

www.raymondbrien.com

Instagram: @rayclarinet

Linda Wardal Dansare och koreograf

  • Jag dedikerar mitt liv till dansen för att få lov att arbeta med stora och små livsfrågor som berör vad det innebär att vara människa. Dans är relationellt och meningsbyggande.

  • Livs-puzzlar! Går till Hemköp. Lagar mat. Klättrar. Träffar vänner. Lånar böcker på biblioteket. Bakar glutenfritt bröd. Spekulerar kring framtiden. Plockar blåbär.

Linda Wardal är koreograf, dansare och danspedag som startade sin karriär som danslärare vid Universitetet i Moçambique 2012-2013. Hon har sedan dess arbetat i en mängd olika format. Nästan alltid i samverkan med olika musiker, ofta i kombination med text. Linda blev tilldelad  the Grapevine Award för hennes föreställning A Study of Choices som visades på Island förra året. Just nu studerar hon en master i koreografi vid Stockholms konstnärliga högskola. 

www.lindawardal.com

PROGRAM 2023

Den första sången

Konsert i Hjorteds församlingshem med Duo Julia & Theo, Josef Alin och Raymond Brien

Prästgårdsvägen 1, 590 91 Hjorted

Biljetten är gratis och finns även i dörren.

14.8

14:00

Sluttid ca kl 16.00


Hur låter en klarinett? 

Kom och hör vad för speciella ljud en klarinett kan göra.

Riktat till barn under 13 år men alla är välkomna.

Hjorteds skola, Gymnastiksalen, 593 73 Hjorted

Biljetten nedan inkluderar denna presentation.

15.8

17:30-18.00


Det regnar och jag väver mina minnen

En konsertupplevelse och dansföreställning med Raymond Brien, Josef Alin och Bun Kobayashi.

Hjorteds skola, Gymnastiksalen, 593 73 Hjorted

Barn under 18 går gratis samt studerande.

Biljetter finns även i dörren.

15.8

19:00

Sluttid ca kl 21.00


Ett speciellt tack till våra sponsorer som gjorde festivalen möjlig